Syros Cyclades

Τοποθεσίες

Οργάνωση Γάμου – Εκδηλώσεων – Φωτογράφιση – Βιντεοσκόπιση

Η Σύρος είναι ενα απο το ελάχιστα μέρη στον κόσμο που συνυπάρχουν  αιώνες μέχρι σήμερα  η ορθόδοξη και η καθολική κοινότητα αρμονικά και ισάξια. Οι αμέτρητες εκκλησίες που βρίσκονται παντού στο νησί το βεβαιώνουν με το ιδιαίτερο και μοναδικό πάντρεμα στην αρχιτεκτονική τους με δυτικά και ανατολικά στοιχεία.

Το πάσχα εδω ο επισκέπτης θα δεί και το σπάνιο θέαμα να γιορτάζουν όλοι μαζί τις άγιες μέρες .

Καθολικό και Ορθόδοξο Πάσχα τις ίδιες μέρες με ειδική άδεια απο τον Πάπα.

Ιδιαίτερη είναι η ιστορική μονή των καθολικών μοναχών Καπουτσίνων και ο Σάν Τζώρτζης στην κορυφή του οικισμού της Άνω Σύρου καθώς και  ο επιβλητικός ναός του Αγίου Νικολάου στην Ερμούπολη.

Δείτε παρακάτω τους ναούς  που σας προτείνουμε καθολικούς και ορθόδοξους και αρχίστε να σχεδιάζετε μαζί μας την ιδιαίτερη μέρα σας.

Αγιος Δημήτριος

Ο πρώτος ναός που βλέπουμε  από το καράβι προσεγγίζοντας τη Σύρο, λίγο πριν  μπουμε στο λιμάνι.Είναι ενας μεγάλος πέτρινος  ναός βυζαντινού ρυθμού, με τρούλο που βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό, λίγο έξω από το κέντρο της Ερμούπολης.

Τα πλοία που έρχονται ή φεύγουν από τη Σύρο δεν σφυρίζουν κατά την είσοδο ή έξοδό τους στο λιμάνι της Ερμούπολης, αλλά όταν περνούν από τον συγκεκριμένο ναό. Ως ανταπόδοση, ο παπάς του ναού του Αγίου Δημητρίου ανταποκρίνεται χτυπώντας τις καμπάνες.

 

 

 

 


Άγιος Νικόλαος

Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πλατεία Μιαούλη και ανήκει στα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού. Είναι ο πολιούχος της Ερμούπολης και θεμελιώθηκε το 1848 με σχέδια του Γ. Μεταξά. Είναι γνωστός και ως Άγιος Νικόλαος ο «πλούσιος», για να ξεχωρίζει από τον Άγιο Νικόλαο των Πτωχών της Άνω Σύρου.

Έχει επιβλητικές αναλογίες  με πανύψηλα μαρμάρινα κωδωνοστάσια, την μαρμάρινη σκάλα της εισόδου ύψους 4 μέτρων, τα επιβλητικά μαρμάρινα προπύλαια με τους τέσσερις ιωνικού ρυθμού κίονες και ο διάκοσμος με τα αρχαϊκά μοτίβα προσδίνουν στον διώροφο ναό εναν μνημειακό αρχαιοελληνικό χαρακτήρα. Για την ανέγερσή του ενδιαφέρθηκε προσωπικά ο Βασιλιάς Όθωνας και για την κατασκευή του συνέβαλαν πολλοί δωρητές Έλληνες ομογενείς της Ρωσίας και Χιώτες εφοπλιστές του νησιού.
Το μαρμάρινο τέμπλο του Αγίου Νικολάου φιλοτεχνήθηκε τη περίοδο 1883-1899 από τον Τήνιο μαρμαρογλύπτη Γεώργιο Βιτάλη και θεωρείται από τα ωραιότερα τέμπλα του 19ου αιώνα. Ξεχωρίζει επίσης  ο μαρμάρινος Δεσποτικός Θρόνος, έργο του  Βιτάλη και ο μαρμάρινος Άμβωνας, έργο του Χίου γλύπτη Αντώνιου Φραγκούλη. Οι εικόνες του Αγίου Νικολάου έχουν φιλοτεχνηθεί από τους σπουδαιότερους τότε αγιογράφους της εποχής.


Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Είναι η Μητρόπολη της Σύρου και η παλαιότερη εκκλησία της Ερμούπολης.Χτίστηκε το 1824 από Χιώτες και Ψαριανούς πρόσφυγες που έφτασαν στη Σύρο μετά την καταστροφή των νησιών τους, κατά την Επανάσταση του 1821. Στο προαύλιο του ναού πάρθηκε η απόφαση για το όνομα της νέας πόλης στην ανοιχτή συνέλευση του 1824.

 

 

 

 

 

 

 


Κοίμηση της Θεοτόκου

Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται πίσω από το λιμάνι και κατατάσεται στα σημαντικότερα αξιοθέατα. Εκεί βρίσκεται η αυθεντική εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco).Η εικόνα βρίσκεται εκει από το 19ο αιώνα, και μόλις το 1983 αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για αυθεντικό, νεανικό έργο (1562-1564) του El Greco.

Χτίστηκε το 1828-29 και είναι η δεύτερη παλαιότερη εκκλησία στην Ερμούπολη μετά τη Μητρόπολη -Μεταμόρφωση του Σωτήρα (1824).

Είναι τρίκλητη βασιλική με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική με κίονες στο εσωτερικό  βαμμένους έτσι  που μοιάζουν με μάρμαρο και οι θόλοι και τα σταυροθόλια είναι από ξύλο. Ο ξύλινος σκελετός των θόλων, που φαίνεται από τον γυναικωνίτη, μοιάζει με αναποδογυρισμένο σκαρί πλοίου.

 


Ανάσταση του Σωτήρος

Δεσπόζει στον δεξί λόφο της Ερμούπολης, κοιτώντας την από το λιμάνι.  Ισσοροπεί με την μορφή του καθολικού Σάν Τζώρτζη στον απέναντι λόφο της Άνω Σύρου.

Κτίστηκε το 1874  απο τον αρχιτέκτονα  της Ερμούπολης, Δημήτρη Ελευθεριάδη. Το αρχικό σχέδιο ήταν να στηθεί στη θέση αυτή μνημείο των πεσόντων της Επανάστασης του 1821, αλλά τελικά αυτό αποφασίστηκε να τοποθετηθεί μπροστά στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.Είναι βυζαντινού ρυθμού, με κάτοψη σε σχήμα σταυρού και με τρούλο.

 

 

 

 


Αγία Παρασκευή

Βρίσκεται στην περιοχή Αληθινή και χτίστηκε το 1600. Ανήκει στον εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο. Είναι μια ιδιωτική εκκλησία με τρούλο χτισμένη σε βυζαντινό ρυθμό που ανακατασκευάστηκε και επεκτάθηκε το 1873.

Η Θέση της είναι ιδανική με μαγευτική θέα σε ολη την Ερμούπολη και το λιμάνι του νησιού αλλά και των Κυκλάδων.

 

 

 

 

 


Αγ. Αθανάσιος (Πηγή)

Βρίσκεται πίσω απο τον λόφο της  Ανω Σύρου, μέσα σε ενα ικρό φαράγγι και κοντά στην «Πηγή» με τρεχούμενο νερό  απο τον Σίριγγα.Η περιοχή είναι γεμάτη με πλατάνια και δένδρα  Βρίσκεται εκεί από το 1631 αλλά η ιστορία του πρέπει να ειναι πιο παλιά. Το 1859 χτίστηκε ο δεύτερος Ναός πάνω στα θεμέλια του πρώτου ο οποίος όμως εντελώς απροσδόκητα, κατέρρευσε στις 2 Μαρτίου 1946. Το 1947 κτίστηκε  ο σημερινός πετρόχτιστος Ναός που μέχρι σήμερα αποτελεί το στολίδι της περιοχής.

 

 

 

 

 


Αγιος Αντώνιος

Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού στον παραθαλάσσιο οικισμό Μέγα Γιαλό περίπου 12 χιλιόμετρα από την Ερμούπολη.  Στην δεξιά πλευρά του κόλπου, πάνω από τον μικρό μώλο και λίγα μόλις μέτρα από την θάλασσα. Εγκαινιάστηκε το 2011.
Η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου εξωτερικά είναι βαμμένη με τα παραδοσιακά αιγαιοπελαγίτικα χρώματα, το λευκό και το μπλε. Ο ρυθμός που είναι χτισμένη είναι σταυροειδής με τρούλο.

Ιδανική επιλογή για τον ερχομό της νύφης μέσω θαλάσσης με σκάφος.

 

 

 

 


Άγιος Ιωάννης

Βρίσκεται στον οικισμού της Ποσειδωνίας στη Σύρο. Η εκκλησία κτίστηκε το 1876 απο δωρεές του Θεμιστοκλή Πετροκόκκινου και Γεωργίου Βέλτσου, προτομές των οποίων έχουν τοποθετηθεί στον περίβολο της εκκλησίας. Πολύτιμα ιερά σκεύη και εικόνες του 19ου αιώνα κοσμούν το εσωτερικό του Αγίου Ιωάννη  απο δωρεές του  Ζαννή Πετροκόκκινου  από την Αγία Πετρούπολη.Ο ναός είναι βυζαντινού ρυθμού με τρούλο, σταυροειδής και  βαμμένος εξωτερικά με γαλάζιο χρώμα ενώ ο τρούλος και άλλα διακοσμητικά στοιχεία είναι βαμμένα με χρώμα μπλε.

 

 

 

 

 


Τίμιος Σταυρός

Ο ναός του Τιμίου Σταυρού θεμελιώθηκε το 1854 στο χωριό Παρακοπή στο εσωτερικό της Σύρου. Πρόκειται για έναν ναό σταυροειδή βυζαντινού ρυθμού με τρούλο και βρίσκεται σε έναν μεγάλο όμορφο προαύλιο χώρο ανάμεσα σε αρκετά πεύκα.

1. ΣΑΝ ΤΖΩΡΤΖΗΣ - η μητρόπολη των Καθολικών.

 

Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου της Άνω Σύρου και είναι η μητρόπολη των Καθολικών.
Χτίστηκε τη Μεσαιωνική εποχή γύρω στο 1200 στη θέση προηγούμενης βυζαντινής εκκλησίας.
Είναι η Μητρόπολη της καθολικής κοινότητας από το 1652 και στο εσωτερικό του φυλάσσονται σπάνιες εικόνες (του Αγίου Γεωργίου, της Παναγίας της Ελπίδας, το πορτρέτο του Ανδρέα Κάργα, επισκόπου που κρεμάστηκε από τους Τούρκους.
Έχει εκπληκτική θέα προς την ανατολή και τα νησιά Τήνος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος.

 

 

 

 

 


2.Η καθολική εκκλησία της Ευαγγελίστριας

 

Είναι βασιλική τρίκλιτη, χτισμένη στις αρχές του l9ου αιώνα και είναι ο ενοριακός ναός των καθολικών της Ερμούπολης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


3.Η εκκλησία της Παναγίας του Καρμήλου στην καθολική Μονή των Ιησουϊτών.

Χτισμένη το 1640 και ανακατασκευασμένη το 1824 από τον Τηνιακό μάστορα Χατζή Σήμου.Διαθέτει βιβλιοθήκη με χιλιάδες βιβλία, ιστορικά έγγραφα περγαμηνές και σπάνια χειρόγραφα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


4.Η εκκλησία της Αγίας Θέκλας στον Μέγα Γιαλό

Η Αγία Θέκλα είναι μια όμορφη καθολική εκκλησία στην περιοχή του Μέγα Γιαλού που ξεχωρίζει για τους καμπυλωτούς τοίχους, το εξωτερικό καμπαναριό και την αυλή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


5.Το καθολικό εξωκλήσι της Αγίας Πακούς στο Γαλησσά

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


6.Το καθολικό εξωκλήσι του Αγίου Στέφανου στο οποίο η πρόσβαση γίνεται με καΐκι ή με οργανωμένη πεζοπορία από το Γαλησσά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


7. Της Παναγίας Φανερωμένης στα Χρούσσα

Λίγο έξω από το χωριό Χρούσσα ιδρύθηκε το 1900 ο ναός της Παναγιάς Φανερωμένης. Στην τοποθεσία υπήρχε παλιό εκκλησάκι του 13ου αιώνα. Η καθολική εκκλησία γιορτάζει με μεγάλο πανηγύρι στις 24 Σεπτεμβρίου.

 

 

 

 

 

 

 


8. Η Παναγία Επισκοπιανή

Χτισμένη λίγο έξω από τον οικισμό Επισκοπείο, στον δρόμο για τα Μάλλια, σε μικρή απόσταση δυτικά της Ερμουπόλης. Η ονομασία υποδηλώνει το συσχετισμό με την καθολική Επισκοπή της Σύρου, καθώς είναι γνωστό ότι ανήκε στην τελευταία και μάλιστα αποτελούσε τόπο παραθερισμού του επισκόπου από το 16ο αιώνα, αν όχι και παλαιότερα ήταν η πρώτη καθολική μητρόπολη του νησιού. Σύμφωνα με μαρτυρίες του 1631 και του 1700 η εκκλησία παλαιότερα ετιμάτο στο όνομα της Παναγίας Πρωτόθρονου. Άγνωστη και η ημερομηνία που κτίστηκε η Παναγία Επισκοπιανή. Κάποιοι μελετητές κάνουν λόγο ακόμα και για τον 10ο – 11ο αιώνα μ.Χ., ενώ ανακατασκευάστηκε το 1652. Πρόκειται για μια βαριά κατασκευή, λόγω των χοντρών τοιχίων. Έχει σταυροειδές σχήμα με τρούλο.

 

 

 


9.Αγίου Παντελεήμονος στον Φοίνικα

10.Η καθολική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στην Μονή των Καπουτσίνων με η οποία χτίστηκε το 1635 οπότε και έφτασαν στη Σύρο καπουτσίνοι μοναχοί. Η μονή έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή των κατοίκων.